Nowe trendy w dietetyce

Pragnienie, aby wyglądać szczupło i młodo towarzyszy nam już od dziesięcioleci, od dawna też z chęcią przyjmujemy każdą pomoc, która umożliwiłaby nam realizację tak zdefiniowanego celu.

Ostatnie lata to jednak czas, w którym popularność zyskało sobie jeszcze jedno dążenie. Zależy nam nie tylko na atrakcyjnym wyglądzie, ale i na zdrowiu, to, co i jak jemy nie jest już więc uważane za przedmiot indywidualnych zachcianek i kaprysów.

Dietetyka jako dziedzina wiedzy stara się ułatwić nam realizację stawianych przez siebie celów, badania nad wpływem żywności na nasz wygląd i zdrowie są więc prowadzone na całym świecie i szeroko komentowane.

Nowe trendy w dietetyce możemy więc obserwować co roku, a choć nie wszystkie zyskują uznanie wśród odbiorców, wiele przyczynia się do zmiany ich sposobu myślenia o żywieniu.

W roku 2015 zwraca się uwagę przede wszystkim na jeszcze większy niż zazwyczaj nacisk na eliminację nadmiaru cukru z żywności, mówiąc o nowych propozycjach dietetyków nie można przy tym pominąć coraz większej liczby pochwał pod adresem diet eliminujących gluten.

Modna staje się również dieta niskowęglowodanowa bazująca na zastępowaniu produktów o wysokiej zawartości węglowodanów tymi, które wprowadzają do organizmu ich mniejszą ilość (np.: pizza na warzywnym spodzie).